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ISSUES: 

1. Where an employer, who is self-employed, 
provides accident and health 
coverage to his spouse as an employee, is the 
cost of that coverage deductible 
by the employer-spouse under section 162 of the 
Internal Revenue Code. 

2. Where an employer, who is self-employed, 
provides accident and health 
coverage to his spouse as an employee, is the 
cost of that coverage and medical 
reimbursements excludable by the employee 
under sections 106 and 105(b) of 
the Code. 

CONCLUSIONS: 

1. The cost of the accident and health coverage is 
deductible by the employerspouse 
if he provides such coverage to his spouse as an 
employee. 

2. Both the cost of the coverage and the medical 
reimbursements are excludable 
from the gross income of the employee-spouse . 

STATEMENT OF FACTS: 



An arrangement is marketed through accounting firms 
and a national tax return 
preparer that encourages self-employed persons to 
deduct 100% of accident and 
health plan expenses. This arrangement has been 
utilized by the self-employed in 
partnerships, limited liability corporations, subchapter 
S corporations and sole 
proprietorships. Through this promotion, a self-
employed individual hires his or her 
spouse as an employee. The employer-spouse 
provides family accident and health 
coverage for the employee-spouse through a self-
insured medical expense 
reimbursement plan or by purchasing an accident and 
health insurance policy. The 
employer-spouse is then covered by the plan as a 
member of the employee’s family. 

By utilizing this arrangement, the employer-spouse 
deducts 100% of the cost of 
providing health coverage to himself and his family, 
including reimbursement of medical 
expenses. Expenses claimed for reimbursement 
include insurance premiums and 
other expenses not reimbursed by insurance. The 
employee-spouse excludes from 
gross income the cost of the health coverage and 
medical expense reimbursements. 



Often, compensation for the employee-spouse is 
determined upon the amount of the 
accident and health cost for the taxable year. In this 
situation, Form W-2 is not issued 
or is issued for a small dollar amount because the 
cost of the coverage and medical 
expense reimbursements are excluded from the 
employee-spouse’s income. 

LAW AND ANALYSIS: 

ISSUE 1: 

Section 162(a)(l) of the Code provides that a taxpayer 
may deduct all the ordinary and necessary expenses 
paid or incurred during the taxable year in carrying on 
any trade or business, including a reasonable 
allowance for salaries or other compensation for 
personal services actually rendered. 

Section 1.162-7(a) of the Income Tax Regulations 
provides that there shall be included among the 
ordinary and necessary expenses paid or incurred in 
carrying on any trade or business a reasonable 
allowance for salaries or other compensation for 
services actually rendered. The test of deductibility in 
the case of compensation payments is whether they 
are reasonable and are in fact payments purely for 
services. 

Section 1.162-10(a) of the regulations provides, in 
part, that amounts paid or incurred 



within the taxable year for dismissal wages, 
unemployment benefits, guaranteed annual 
wages, vacations, or a sickness, accident, 
hospitalization, medical expense, 
recreational, welfare or similar benefit plan (other than 
deferred compensation plans 
referred to in section 404 of the Code) are deductible 
under section 162(a) if they are 
ordinary and necessary expenses of the trade or 
business. 

Section 262(a) provides that except as otherwise 
provided, no deduction shall be 
allowed for personal, living, or family expenses. 

In Rev. Rul. 71-588, 1971-2 C.B. 91, the taxpayer 
operated a business as a sole 
proprietorship with several bona fide full-time 
employees, including his wife. The 
taxpayer had a self-insured accident and health plan 
that covered all employees and 
their families. During 1970, two of the employees, 
including the wife, incurred expenses for medical care 
for themselves, their spouses and their children, and 
were reimbursed pursuant to the plan. Under these 
facts, the Service held that the amounts paid in 
reimbursement were deductible by the taxpayer as 
business expenses under section 162 of the Code 
and excludable by the employees (including the wife) 
under section 105(b) of the Code. 



Accordingly, the Service’s position is that the cost of 
accident and health coverage, 
including medical expense reimbursements, are 
deductible by the employer-spouse if 
the employee-spouse is determined to be a bona fide 
employee of the business under 
the common law rules or otherwise provides services 
to the business for which the 
accident and health coverage is reasonable 
compensation. However, if the “employee-spouse” 
does not meet this standard, the accident and health 
coverage is a personal 
expense under section 262(a) of the Code, which is 
not deductible under section 
162(a). Other Code provisions apply in this situation. 

Section 213(a) allows a deduction for expenses paid 
during the taxable year, not 
compensated for by insurance or otherwise, for 
medical care of the taxpayer, his 
spouse, or a dependent to the extent that such 
expenses exceed 7.5 percent of 
adjusted gross income. 

Section 162(l) provides, in the case of a self-
employed individual, there shall be allowed an 
amount equal to the applicable percentage under this 
section of the amount paid during the taxable year for 
insurance which constitutes medical care for the 
taxpayer, his spouse, and dependents. 



If the “employee-spouse” is not an employee of the 
“employer-spouse’s” business, or 
does not otherwise provide services to the business, 
the cost of accident and health 
insurance purchased by the “employer-spouse” is 
deductible by the employer-spouse 
only up to the applicable percentage under section 
162(l) of the Code. The cost of 
insurance in excess of the applicable percentage is 
deductible to the extent permitted 
under section 213(a) of the Code. 

In addition, if the “employee-spouse” is not an 
employee of the “employer-spouse’s” 
business or does not otherwise provide services to 
the business, amounts paid by the 
“employer-spouse” for the reimbursement of medical 
expenses under the self-insured 
plan for himself, his spouse, and his dependents are 
only deductible to the extent 
provided under section 213(a) of the Code. 

Note that if an accident and health insurance policy is 
purchased in the name of the 
employer-spouse the limitations of section 162(l) of 
the Code apply, notwithstanding 
that the policy provides coverage for the employer-
spouse, the employee-spouse and 
their dependents. 

ISSUE 2: 



Section 104(a)(3) of the Code provides that, except in 
the case of amounts attributable to and not in excess 
of deductions allowed under section 213, gross 
income does not include amounts received through 
accident or health insurance (or through an 
arrangement having the effect of accident or health 
insurance) for personal injuries or sickness other than 
amounts received by an employee, to the extent such 
amounts (A) are attributable to contributions by the 
employer which were not includible in the gross 
income of the employee, or (B) are paid by the 
employer. 

Section 106(a) of the Code provides that gross 
income of an employee does not 
include employer-provided coverage under an 
accident and health plan. 

Section 105(a) of the Code provides that, generally, 
amounts received by an employee through accident 
and health insurance for personal injuries or sickness 
shall be included in gross income to the extent such 
amounts (1) are attributable to contributions by the 
employer which were not includible in the gross 
income of the employee, or (2) are paid by the 
employer. 

Section 105(b) of the Code provides an exception to 
the general rule of inclusion under section 105(a). 
Section 105(b) states that gross income does not 
include amounts referred to in subsection (a) 



(employer-provided accident and health insurance) if 
such amounts are paid, directly or indirectly, to the 
employee to reimburse the employee for expenses 
incurred by him, his spouse or dependents for 
medical care. 

Section 105(e) provides that amounts received under 
an accident or health plan for 
employees shall be treated as amounts received 
through accident or health insurance 
for purpose of sections 105(a) and (b). 

Accordingly, because self-insured medical expense 
reimbursement plans are treated as 
accident and health insurance under section 105(e), 
medical expense reimbursements 
paid under such plans are excludable from the 
employee’s gross income under section 
105(b) (to the extent benefits do not discriminate in 
favor of highly compensated 
individuals under section 105(h)). 

The Service’s position is that the cost of accident and 
health coverage or medical 
expense reimbursement is excludable from gross 
income by the employee-spouse only 
if the employee-spouse is a bona fide employee 
under the common law rules. If the 
“employee-spouse” is not a bona fide employee, then 
the cost of accident and health 
coverage provided by the “employer-spouse” is not 



excluded from the gross income of the “employee-
spouse” under section 106(a) of the Code, because 
the section 106 
exclusion only applies to the “gross income of an 
employee”. Similarly, medical 
expense reimbursements received by the “employee-
spouse” are not excluded from 
gross income under section 105(b) of the Code. 
However, if the cost of accident and 
health coverage provided by the “employer-spouse” is 
included in the “employeespouse’s” gross income, all 
amounts received by the “employee-spouse” and 
family for personal injury and sickness under the 
coverage are excludable under section 104(a)(3). 

An additional factor to consider in this situation is the 
eligibility provisions of a selfinsured accident or health 
plan. The adoption agreement and plan document 
must 
provide that the employee-spouse is eligible to 
participate. For example, very often a 
specific service requirement applies to current 
employees as well as new employees. 
This waiting period may not have been applied to the 
employee-spouse, but may have 
been used to exclude other employees. Thus, if it is 
not documented that the 
employee-spouse has met the service requirement, 
the employee-spouse may not 
participate and medical expense reimbursements 
would not be excludable under 



section 105(b) because they would not be received 
under an accident and health plan. 

In addition, if the service requirement has not been 
consistently applied to all 
employees, the self-insured plan could be 
discriminatory under section 105(h). 
Whether the “employee-spouse” is an employee, 
must be determined on a case-bycase basis. See 
Attachment for additional guidance. 

The extent and nature of the spouse’s involvement in 
the business operations are 
critical. Although, part-time work does not negate 
employee status, the performance of nominal or 
insignificant services that have no economic 
substance or independent 
significance may be challenged. Merely calling a 
spouse an “employee” is not sufficient 
to qualify a non-working spouse as an employee. 

In addition, a spouse may be a self-employed 
individual engaged in the trade or 
business as a joint owner, co-owner, or partner. For 
example, a significant investment 
of the spouse’s separate funds in (or significant co-
ownership or joint ownership of) the business assets 
may support a finding that the spouse is self-
employed in the business rather than an employee. 

Marital property or community property laws that give 
a spouse an ownership interest in a business 



operated by a self-employed individual may be 
relevant, but not necessarily conclusive, for 
determining whether the spouse is also self-employed 
in that business. 

Note that state laws that impose on one family 
member a legal obligation to support 
another family member are generally irrelevant in 
determining the tax treatment of 
fringe benefits. See, Rev. Rul. 73-393, 1973-2 C.B. 
33. 

Under sections 318 and 1372 of the Code, a spouse 
of more than a 2-percent 
shareholder of a subchapter S corporation is treated 
as more than a 2-percent 
shareholder for certain employee fringe benefit 
purposes, including accident and health 
benefits. Thus, both the spouse and the more than 2-
percent shareholder are treated 
as partners in a partnership for benefit purposes. See, 
Rev. Rul. 91-26, 1991-1 C.B. 
184. For the tax treatment of limited liability 
corporations, see Rev. Rul. 88-76, 1988-2 C.B. 360. 

INDUSTRY’S ARGUMENTS: 

Promoters of this arrangement do not dispute the 
assertion that the critical issue is 
whether the “employee-spouse” is a bona fide 
employee of the “employer-spouse’s” 
business. If the employee-spouse is a bona fide 



employee, then Rev. Rul. 71-588 is 
applicable for purposes of deductibility and income 
tax exclusion. 

ATTACHMENT 

The following is a brief outline of the law regarding 
employment status. It is important 
to note that either worker classification – independent 
contractor or employee – can be valid. For an in-
depth discussion, see the training material 
“Independent Contractor or Employee?”, Training 
3320-102 (Rev. 10-96) TPDS 84238I, for determining 
employment status. The training materials are also 
available on the IRS home page on 
the Internet at http://www.irs.ustreas.gov. 

In determining a worker’s status, the primary inquiry is 
whether the worker is an 
independent contractor or an employee under the 
common law standard. Under the 
common law, the treatment of a worker as an 
independent contractor or an employee 
originates from the legal definitions developed in the 
law of agency – whether one party, the principal, is 
legally responsible for the acts or omissions of 
another party, the agent – and depends on the 
principal’s right to direct and control the agent. 

Guidelines for determining a worker’s employment 
status are found in three 
substantially similar sections of the Employment Tax 

http://www.irs.ustreas.gov/


Regulations: sections 31.3121(d)- 
1, 31.3306(i)-1, and 34.3401(c)-1, relating to the 
Federal Insurance Contributions Act (FICA), the 
Federal Unemployment Tax Act (FUTA), and federal 
income tax 
withholding. The regulations provide that an 
employer-employee relationship exists 
when the business for which the services are 
performed has the right to direct and 
control the worker who performs the services. This 
control refers not only to the result 
to be accomplished by the work, but also to the 
means and details by which that result 
is accomplished. In other words, a worker is subject to 
the will and control of the 
business not only as to what work shall be done but 
also how it shall be done. It is not 
necessary that the employer actually direct or control 
the manner in which the services 
are performed; it is sufficient if the employer has the 
right to do so. To determine 
whether the control test is satisfied in a particular 
case, the facts and circumstances 
must be examined. 

The Service now looks at facts in the following 
categories when determining worker 
classification: behavioral control, financial control and 
relationship of the parties. 

Behavioral Control 



Facts that substantiate the right to direct or control the 
details and means by which the 
worker performs the required services are considered 
under behavioral control. This 
includes factors such as training and instructions 
provided by the business. Virtually 
every business will impose on workers, whether 
independent contractors or employees, some form of 
instruction (for example, requiring that the job be 
performed within specified time frames). This fact 
alone is not sufficient evidence to determine the 
worker’s status. The weight of “instructions” in any 
case depends on the degree to 
which instructions apply to how the job gets done 
rather than to the end result. 
The degree of instruction depends on the scope of 
instructions, the extent to which the 
business retains the right to control the worker’s 
compliance with the instructions, and 
the effect on the worker in the event of 
noncompliance. The more detailed the 
instructions that the worker is required to follow, the 
more control the business 
exercises over the worker, and the more likely the 
business retains the right to control 
the methods by which the worker performs the work. 
The absence of detail in 
instructions reflects less control. 

Financial Control 



Whether the business has the right to direct or control 
the economic aspects of the 
worker’s activities should be analyzed to determine 
worker status. Economic aspects of a relationship 
between the parties illustrate who has financial control 
of the activities 
undertaken. The items that usually need to be 
explored are whether the worker has a 
significant investment, unreimbursed expenses, 
whether the worker’s services are 
available to the relevant market, the method of 
payment and opportunity for profit or 
loss. The first four items are not only important in their 
own right but also affect whether there is an 
opportunity for the realization of profit or loss. All of 
these can be thought of as bearing on the issue of 
whether the recipient has the right to direct and 
control the means and details of the business aspects 
of how the worker performs services. 

The ability to realize a profit or incur a loss is probably 
the strongest evidence that a 
worker controls the business aspects of services 
rendered. Significant investment, 
unreimbursed expenses, making services available, 
and method of payment are all 
relevant in this regard. If the worker is making 
decisions which affect his or her bottom 
line, the worker likely has the ability to realize profit or 
loss. 



Relationship of the Parties 

The relationship of the parties is important because it 
reflects the parties’ intent 
concerning control. Courts often look to the intent of 
the parties; this is most often 
embodied in contractual relationships. A written 
agreement describing the worker as an independent 
contractor is viewed as evidence of the party’s intent 
that a worker is an independent contractor – 
especially in close cases. However, a contractual 
designation, in and of itself, is not sufficient evidence 
for determining worker status. 
The facts and circumstances under which a worker 
performs services are determinative of a worker’s 
status. This means that the substance of the 
relationship governs the worker’s status, not the label. 
 


